26 December 2009

добър ден, аз съм 4Publishing

Честито Рождество на всички читатели и колеги! Живи и здрави да сме, пожелавам, повече да мислим и още повече да действаме!

На блога добре му дойде тази почивка, но вече е време да се върнем към регулярното му обновяване. Намислила съм много неща, но за да затворя темата за списанието, нека покажа няколко снимки от представянето му.

Официалната премиера беше на четвъртия Медиен панаир, организиран традиционно във Факултета по журналистика от фондация За ново партньорство в журналистиката и агенция PRoPR. Презентираха и се червиха Ивелина Тинкова и Бистра Иванова:



Второто представяне беше на XXVIII-ия Софийски международен панаир на книгата в НДК. Този път - малко по-сериозно - презентираха Бистра Иванова и Елица Иванова:



Освен това отговорните редактори Бистра Иванова и Ивелина Тенева гостуваха в предаването Книги завинаги по Алма Матер Класик ФМ с Гриша Атанасов и Петко Тодоров, където също разказаха това-онова.

Радваме се, че и на двете представяния имаше наистина много хора, дошли специално да ни чуят и поздравят. На тях и на всички останали - благодарим за интереса, разгласата и обратната връзка!

7 коментара:

Stefan Peev said...

Мога ли да направя нещо за популяризиране на изданието ви. Оценявам инициативата, а и това, което виждам като реални изпълнение, изключително положително. С удоволствие бих представил изданието в интернет книжарницата КНИГИТЕ.НЕТ и в блога към нея. Поздрави: Стефан Пеев

Бистра said...

Здравейте,
Много се радвам, че проявявате интерес към списанието ни! Направихме го с некомерсиална цел и го разпространяваме под свободен лиценз, за да може то да стигне до колкото се може повече хора. Така че ще бъде супер да го представите в своята книжарница и блог. Цялата информация, която сме изпращали до медии и звена от книжния бранш е достъпна на блога (вижте архивите от края на ноември/ началото на декември). Ако имате някакви въпроси - пишете ми на бистра1@джимейл.ком.
Също така мога да ви изпратя по пощата и хартиено копие, само ми пратете адреса си.
- Бистра И.

Stefan Peev said...

Благодаря за бързия отговор, Бистра. Ще се запозная с материалите в блога и ще публикувам информация за 4Publishing списанието. Адресът за кореспонденция и телефоните за контакти са 4000 Пловдив, ул. „Ц. Дюстабанов“ 10, моб. 0898 616 515, тел. 032 260 977. В момента в блога на КНИГИТЕ.НЕТ подхващам темата за книгата и блога. Всъщност темата е много по-обширна и дори страшна.
Може от любопитство или от интерес да надникнете там след малко. Ще се радвам темата да Ви вълнува и да ви подтикне към съучастие.

С най-добри пожелания:

Стефан Пеев

Stefan Peev said...

Ето и първия резултат – виж раздела ДИСКУСИЯ в КНИГИТЕ.НЕТ. Там е изразена малко крайна, но разтърсваща позиция – който не се вълнува заедно с издателите от 4Publishing, не може на този етап да издържи теста за привързаност към книгата. Успех! И на добър път! Стефан Пеев | Издателство КОНТЕКСТ | КНИГИТЕ.НЕТ

Бистра said...

Благодаря за разгласата и се радвам, че сте отворен към нови идеи и проекти! Вашето копие от списанието ще отпътува още утре.

Темата за електронните книги наистина е огромна. Аз по никакъв начин не смятам, че те са "зло" или "заплаха", самата аз активно чета и такива книги. По-скоро става дума за трансформация на книгата от физическо тяло към дигитално. На издателите предстои да започнат да предлагат и двете "версии" на книгата. С 4Publishing ние предложихме цели три - имаме хартиено книжно тяло, имаме пълна pdf версия, имаме "лека" txt - за електронни четци и смартфони.

За мен тревожният въпрос е какво ще се случи с разпространението. Как да обясним на хората, че електронните версии не са безплатни. Музикалната индустрия вече премина през такива сътресения, сега предстои да видим как ще се справи книжната.

Поздрави и от мен и успешна седмица!

Stefan Peev said...

Аз също не съм противник на е-книгите. Но винаги възразявам остро, когато почувствам заплаха книгата да бъде сведена просто до текста или информацията. Не е ли редно да се опитаме да различим такива простички неща като текст, информация, книга. Е-четците ще ни дават текстовете – но не и книгите, чрез тях достъпа до информацията е по-лесен и удобен, но книгата не е само информация. Ето над тези взаимовръзки бих желал да помислим и за тях ми се иска да поговорим в блога на КНИГИТЕ.НЕТ, където е отворена и темата ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ КНИГАТА, Е-КНИГАТА И БЛОГА. Дано се опазя от упреци, че отхвърлям PDF или TXT, или каквито и да са други електронни формати. Не отхвърлям дигитализацията! (А и никой не може да я отхвърли). Но не е подходящо да обсъждаме тази тема тук.

Бистра said...

В такъв случай трябва да изясним какво означава "книга", а това е един сложен въпрос, по който може много да се спори. Ние в университета говорим, че книгите първо са били от възли, плочици, камък, кости, за да се стигне до плат, кожа, хартия и днес - без физическо тяло. Но те все са си книги. А книгата е медия (всъщност първата медия) - тя е среда, средство.

Наистина не е точно тук мястото за тази дискусия, затова за финал ви посочвам един мой стар пост за книгата "Това не е книга" + доста дълъг текст на нашата доцентка Милена Цветкова, който от сърце ви препоръчвам! :-)