13 July 2009

ако не е книга, какво е?

Още преди един-два месеца видях, че амазон показва предварително новата книга на Кери Смит и доста се развълнувах. Днес самата авторка за първи път разказва повече.

Като за начало - книгата се казва Това не е книга.

Със самата си поява това червено нещо горе повдига въпроса "Какво е книгата?"

Разбира се, твърде старомодно е да я мислим като книжен блок между две корици, предвид термина "пост-Гутенбергова книга", който освобождава най-старата медия от оковите, в които я виждаме и разбираме.

Гледали ли сте например филма Записки под възглавката на Питър Грийнуей? Там главната героиня пише книгите си само и единствено върху кожата на любовниците си и така ги изпраща на издателя си - мъжете, де - чисто голи. В този случай книгата беше не друго, а човешката кожа.

Всъщност, ако стигнем по-далеч, ще се окаже, че всичко е книга, чакаща само да бъде написана - новото бяло тефтерче, празния текстови файл, стените вкъщи, асфалта през кооперацията, платът на роклята на мама, кората на дърветата, кожата на хора и животни, върху която може да се татуират думи, знаци и образи.

Въпросът за книгата засега не може да бъде напълно изяснен от хората, които се занимават основно с това, както впрочем не могат да бъдат изяснени и редица други важни въпроси от рода на "какво е архитектурата?" (как какво - застинала музика, хаха), "какво е изкуството", "какво е любовта", "какво е бог", така че аз, в този кратък пост, няма дори да се опитвам.

За любопитните обаче препоръчвам доклада "За новия стар смисъл на книгата като медия" на доц. Милена Цветкова. Вярно, дълъг е текстът, обаче със сигурност си струва отделеното време.

Връщам се сега на нетърпението, с което очаква новата книга на Кери Смит, най-малкото за да разбера какво има да каже тя по темата. Доколкото разбирам от излезлите досега материали, това ще бъде компилация от предишните й книги, за които съм ви разказвала и преди - тоест ще включва идеите й за проучванията, изследването на света, документирането, създаването на изкуство от нищото, добавянето на нещо лично към средата, нарочното избутване от границите на познатото ежедневие и преобръщане на гледната точка.

В очакване на официалната си премиера на 1 септември, Това не е книга има собствен сайт, където можете да научите повече.

0 коментара: