02 May 2009

and not unlike ‘outer space’

Tales from Outer Suburbia, Shaun Tan, 2008


Това е най-хубавата книжка, която имам (а аз имам няколко наистина чудесни книжки). Подарък, който случайно пристигна тъкмо навреме за Международния ден на детската книга, който е един от любимите ми празници, намиг.

Неговата дата е 2 април. Книжката има 96 страници, около половината от които са картинки. Четенето ми отне почти месец.

Много внимавах. Съвсем бавно напредвах - парченце по парченце. Препрочитах любимите си приказки и нарочно прескачах една-две, пазех си ги. Да, но онзи ден прочетох и последната. Беше страхотна! Само дето ми стана малко тъжно. Книжките като тази не се срещат често.


Автор на текста, илюстрациите и концепцията е австралиецът Шон Тан. Той е едно супер сладко непораснало момче на 35, което обича да си измисля истории. Няма да навлизам сега в подробности, просто има твърде много за казване, така че Шон Тан ще получи собствен пост някой път.

Книжката Tales from Outer Suburbia излиза през 2008 и съдържа 15 малки приказки (малки означава между две и шестнайсет страници), които се раждат от хилядите му скици, нарисувани през годините. Хубавото е, че всички истории са толкова различни една от друга - така, макар и малка по обем, книжката печели с разнообразието си.

Докато чете или дори само разглежда, човек често ахка (не само аз!). Шон Тан е скрил разни малки тайни и шеги, които усмихват, като ги намериш. Всички истории са необичайни и странни - някак напомнят на сън - отнесен, забравен, припомнен, но не докрай и затова на места разказан без думи. Това е също нещо много интересно и дори забележително - текстът и илюстрациите са напълно равностойни. Това, което се показва, не се казва и обратното.

Книжното тяло е особено впечатляващо, но трябва да се види на живо (не се колебайте да си го купите!). Аз все пак снимах няколко странички, за да не бъда голословна. Започвам с форзаца, върху който непременно трябва да цъкнете. :-)








3 коментара:

Anonymous said...

Ако споделиш откъде мога да си я закупя ще съм много благодарен :)

Бистра said...

моята е от британския ибей - заедно с доставката е малко под 20 паунда

3auo said...

Изглежда страхотно! А форзаца мааалко ми напомня на Брюгел...