20 May 2009

Пролетен базар на книгата

Днес на последния етаж на НДК беше открит Шестнайстият панаир на книгата, наречен този път със смешното име базар. Събитието е част от Майските празници на книгата и може да бъде посетено в периода 20-24 май между 10 и 19 часа на седмия етаж на НДК.

Разделението на панаир и базар се появи, когато през 2007 Софийският панаир на книгата стана международен и вече следва да се провежда само веднъж годишно. Истината е, че в България нещата наистина бият повече на пазар, така че поне смислово името си стои добре.

На откриването тази сутрин Дамян Яков, председателят на Асоциация "Българска книга", обясни концепцията на това издание на базара - по предложение на АБК всички издателства продават книгите си с 20% отстъпка вместо обичайните 10%. Причината е, че след хилядите дебати през годините, ДДС-то на книгите продължава да е като на всички останали стоки, а именно - 20%. За справка - европейските държави считат книгите за стоки от по-различен характер и това личи преди всичко в законите им - този данък навсякъде е в пъти по-нисък, като в Ирландия, Полша и Великобритания например е направо 0%. Единствено в Дания данъкът на книгите е същият като този на останалите стоки (25%), но нека не забравяме, че Дания е една от най-богатите държави в Европа. (За повече подробности вижте този документ на Федерацията на европейските книгоразпространители от юли 2008.)

И така - на пролетния базар на книгата българските издателства са залепили на щандовете си плакати "Днес пазаруваме като европейци - с 20% отстъпка" и по този начин напомнят, че е време да бъде приет нов закон.

Щандовете са значително по-малко от тези на коледния панаир, около 70 на брой, но това дори ме радва, защото е спокойно, има повече място за посетителите и може да се диша. Липсват големите книжарници като Хеликон и Писмена и отсъствието поне на първите се усеща откъм липса на културни събития.

Впрочем официална програма все още няма. Нито в интернет, нито изобщо изготвена, обясни момичето на информацията. Предполагам, че към края на петте дни ще бъде готова.

Но стига сарказъм - завършвам позитивно със случайно подслушан разговор между две много стари и мили белокоси баби - "Гледай", каза едната, "колко много книжки... Ах, направо ми се пълни сърцето!"

5 коментара:

Maria said...

А в Пловдив от 27 май до 3 юни ще се проведе за седми път "Пловдив чете". Гледайки програмата, мисля, че ще бъде доста интересно.

Ето повече информация:

http://books.janet45.com/

nikru said...

според документа обаче, ддс на стоките у нас е 22%, аз също мислех, че е 20?!

Бистра said...

хм, утре ще попитам майка ми, която е счетоводител, но гледай какво пише тука - http://www.bnr.bg/RadioBulgaria/Emission_Bulgarian/News/Bulgaria/Postings/0212-27.htm

Anonymous said...

Да се включи един счетоводител:
справката не е актуална.
Резултатът от моето посещение вчера на Базара беше - 12 книги, и още 3-4 заявени за събота и неделя. Не знам дъщеря ми:) с колко още придобивки ще си дойде. Голямото четене у дома никога не свършва!

Ins. said...

хареса ми заглавието - само него прочетох засега (другото ще си наваксам тези дни) ;) базар си е точната дума...