09 May 2009

комикси


Този уикенд е специален за хората, които обичат комикси. На 9 и 10 май в Торонто за четвърти път се провежда Фестивалът на изкуството на комиксите. Гостите му ще могат да присъстват на най-различни четения, представяния, дискусии, изложби. Входът е свободен.

Фестът се организира на всеки две години, като първото му издание е през 2003. Намирам за интересен фактът, че засега няма традиция в датите за провеждане - понякога е краят на март, друг път - краят на май, дори средата на август.

През годините той се разраства почти тройно (съдейки по броя на публиката, организаторите и специалните гости), но по-важното е, че се превръща в събитие, което никой автор или фен на комиксите не би искал да пропусне.


Подобни фестивали има още в САЩ (Ню Йорк Сити, щата Орегон, щата Мейн, щата Уошингтън), Европа (Франция, Швейцария, Италия, Австрия), Азия (Хонг Конг и Китайския международен фестивал). Списъкът не претендира за изчерпателност.


Аз не съм голяма фенка на комиксите, поне не на тези на хартия. Имам няколко любими онлайн, които чета от години, но по някаква причина спирам до там. Купувала съм си, разбира се, и няколко супер култови и препоръчвани книжки, но така и не съм седнала да ги прочета. Предполагам, че просто нямам навика, нито културата. Комиксите в България традиционно са само за децата - Мики Маус, Астерикс и Обеликс, ДЪГА и ПИФ едно време, Уич брои ли си?

Комикси за възрастни почти липсват. Студио Артлайн се беше заело с издаването на Spawn, Star Wars, The Goon, etc, както и с "луксозни" книжки за възрастни, но май не им потръгна много. Глоб Трейд също издават комикси и внасят играчки, но не знам дали имат собствен магазин, или само продават в чужди.
Другата родна инициатива, за която се сещам, беше Комикс Журнала на моите приятели от Книготека, който за съжаление си остана с едно-единствено ревю (на 300) и после беше изтрит. Говорихме си тогава със собственика, който впрочем е живял няколко години в Лион, че заради социализма или друго, тук липсва преди всичко комикс култура.


А я гледайте какво има в Северна Америка! - Free Comic Book Day!
Всяка година от 2002 насам, в първата събота на месец май, всички книжарници, включили се в инициативата, подаряват напълно безплатно комикс за всеки, който влезе при тях. Това най-често за малки независими комикс магазинчета, където освен книжки, се продават видео игри, тениски, фигурки и подобни с комикс герои (такъв магазин има и в София, не се сещам за името - зад градинката на Солунска (между Графа и Ангел Кънчев)).

Инициативата FCBD се ръководи от всички замесени в комикс индустрията - разпространители, издатели, доставчици и дистрибуторите Diamond. Издателите кандидатстват, за да осигурят комикси за сметка на разпространителите, които на свой ред ги дават на клиентите си безплатно. По-добра зарибявка от тази не се сещам. Diamond поема търговията и логистиката на събитието, както и доставката на книжките, маркетинга и ПР кампанията.


бонус: доста голям и изчерпателен пост за българските комикси

Видно е, че не съм голям експерт по темата. Затова ако имате повече информация или се сещате нещо допълнително, много ще се радвам да споделите в коментар.

1 коментара:

стефан said...

първият ми любим художник на комикси за възрастни:

http://www.ozoux.com/eclectic/archive/2008/04/29/the-art-of-benjamin-zhang-bin

http://hi.baidu.com/wauta/album/%E9%D9%D7%D3%E9%D9%D7%D3

http://photos.i.cn.yahoo.com/zhanyeqqq/2436/#doc-body