30 January 2008

относно блога

Понеже не виждам как ще се съберем всички, за да обсъдим лично, предлагам да го направим тук. Става въпрос за посоката, в която искаме всички - които четем и пишем - да върви блога.

Преди около месец сложих Google Analytics - статистики за брой посещения, ключови думи, списък с блоговете, които линкват насам, etc. Влезте и разгледайте, потребителското име е bookstudent, паролата я знаете.

И нещо относно постовете - все пак това е блог за книги и е редно нещата, които излизат, да бъдат свързани с това. За фестивали, изложби, нелитературни проекти, пиеси и други културни събития четем edno.bg, кафене и Една седмица в София.

Насърчавам всички да публикуват авторски текстове, за да не се превръща това място в един голям copy-paste. Пишете за книгите, които сте прочели, за изданията, които са ви впечатлили, за събитията, на които сте присъствали, за книгите, за чийто процес знаете повече (Бистра примерно може да разкаже много интересни неща за последната на Ваня Щерева).

Предлагам също да обновим линковете. Това не е каталог на всички издателства, които си имат сайтове, нека останат само наистина добрите. И кой по дяволите има нужда от адресите на БНТ, БТА И БНР?

И още нещо - по-скоро техническо, за което се обръщам конкретно към Криси, защото мисля, че тя знае как става - линковете вътре в постинга стоят безлични и невидими с това сиво. Ако има начин, моля те, направи ги по-тъмни - тъмнолилави примерно.

Засега сама няма да пипам нищо, очаквам мнения, предложения и несъгласия. :-)

6 коментара:

Бистра Георгиева said...

Бисьок, подкрепям с всички възможни крайници, особено с онзи, който стърчи над раменете ми :-)
В момента се опитвам да преведа два материала, които господин Гриша и господин Данчо /Ефтимов/ ни бяха пратили на мейла. Ама времето все не ми стига.
Тържествено се заклевам да дам своя принос авторски и преводни /но не копирани!/ текстове!!! :-)

Anonymous said...

ВИСОКО, ВИСОКО!
Ти си знаеш...

Ins. said...

разбира се, аз съм "за". Проблемът е,че от всички колеги, само няколко от нас четат този блог, а само двама-трима се сещат да постнат нещо..а всъщност това май не е проблем;) важното е да се чете и пише:)
аз не съм много активна тук, признавам, относно писането, но когато се отнася до събитие, свързано пряко с книги и книгоиздаване - насреща съм:)

а и друго - според мен няма нищо лошо да се постват материали за културни събития като цяло, според мен:) не е излишно:) но ще е хубаво да са авторски поне, както казва Бистра:) ако не - то поне да не са многоооо дълги, или просто само линк да има към определената статия :)
това е :)

Anonymous said...

Съгласна съм с повечето неща. В интерес на истината, на мен не ми харесва нито шаблонът, нито шрифтовете, нито почти нищо. Въобще този вид на блога никак не отговаря на написаното в него. Трябва малко повече стегнатост, имам чувството, че е някак разпиляно всичко.
Но не съм съгласна да се премахнат линковете на БТА и БНТ. Аз лично се заковавам пред екрана, когато започват новините, в сайта на БНТ често могат да се открият и интересни дискусии, има линк към форума там, който също е много полезен ( особено във време на избори ). По тази причина съм склонна да махна линка към БНР, самият им сайт не е интересен, не се обновява достатъчно често и т.н. БТА пък е точно толкова полезна, колкото и Нетинфо, Медиапуул или Фокус. Както решите за нея, но не смятам, че е излишна.
Колкото до шрифта и цвета на линковете - на мен никак, ама никак не ми харесва. Но! Нека го сменим, когато решим да сменяме изцяло облика на блога. Мисля, че мина достатъчно време от както Ева смени шаблона и е хубаво да си намерим ( направим ) нов, който да привлича повече вниманието. Хубаво ще е и ако блогът не е информативен само за случващото се в пазара на книги или тяхното четене, правене. Защо не споделяме нищо за курса ни? За изпити, ако щете, за лични преживявания, свързани със ФЖМК или СУ... или каквото и да било друго, което ще е полезно за (не)четящите ни... колеги.

Бистра said...

всъщност нямах нищо против бнт, бнр и бта
по-скоро си мислех, че най-лесно е да се отвори гугъл, когато нещо подобно ти трябва
въобще като цяло не си падам по блогове с много ненужни линкове, мисля, че трябва да има само такива, които са нови и интересни по някакъв начин

а относно аудиторията - като човек, интересуващ се от книги, не се сещам за блог, който да отвря, за да намеря нещо интересно
мисля, че това място може да има далеч по-широка публика от 25-те души от курса

Vera said...

Определено има хора, които не са от курса ви и все пак четат тук :) Аз също уча книгоздаване, само че във Велико Търново, и като знам каква апатия е сред колегите ми, искрено се радвам на вашия ентусиазъм. Идеята е много добра, макар да има и други блогове, специализирани в тази тематика, например: http://azcheta.blogspot.com/, http://zonkobg.blogspot.com/, http://alvinbg.blogspot.com/, но честно казано, на мен вашият блог ми харесва повече. Мисля си, че ако има повече статии за нови книги, вместо за културни събития (не че те са излишни), ще е дори още по-добре.