02 April 2008

Бояна Петкова и Иван Христов ще вземат участие в априлското издание на “Време за четене”

На 4 април от 18 часа в галерия “Дебют” към Националната художествена гимназия (бул. “В. Левски”62) ще се проведе второто издание на “Време за четене”. Петъчна вечер (срещите са всеки първи петък на месеца) за четене, разговори, откровение. Един отпускащ, духовен, настройващ към отмора и безделие завършек на седмицата.

Този път в тандем са Бояна Петкова и Иван Христов. Общото междутях е, че са поети с издадени книги в поредицата “Поетики” към ИК “Жанет 45”, водена от Георги Господинов. Различното – ще проличи на самото четене. При появата на “Бдин” (стихосбирката на Иван Христов) се заговори за “силните втори книги”, противно на наложилото се твърдение, че първите поетични книги са най-успешни. След спечелени многобройни първи места на различни конкурси, поетесата Бояна Петкова пък издаде и своята първа книга - “Така ми е”.

За реалната звукова картина на вечерта пък ще отговаря отново Иван Христов, който е и създател на етно фолк-рок групата “Гологан” (http://myspace.com/gologanmusic).

А ето и представянето на поетите, направено от самите тях:

Бояна Петкова: не е автор. Или както се казваше в оня виц, тя си е „прост доктор”. Само не я питайте как съчетава поезията с медицината или медицината с поезията, защото ще ви погледне стреснато и леко одосадено. За толкова години така и не успя да измисли добре звучащ отговор на този въпрос. Не я бива и да се самопредставя, еле пък в стихове. Затова пък я бива да обича: хора и книги с висок хоризонт, цъфнали вишни, лютеница, адреналин, черни котки, червени макове, Флойд, Яйлата, сладолед, спални чували, приятелите, православни църкви, палачинки, астрология, децата, лятото, билкови аптеки, сухо мартини, у дома, вещици, „КуфарЪ”, бащата на детето си and all that jazz


Иван Христов: е автор разпънат между много неща: между музиката и литературата, между селото и града, между езичеството и християнството, между миналото и бъдещето, между Изтока и Запада:


Попитал веднъж един фен на Иван Христов
друг фен на Иван Христов:
Абе, не им ли омръзна на хората този Иван Христов!
Все го канят и все чете едни и същи неща!
Не! – отвърнал другият фен – И знаеш ли защо?
Защото неговите стихове са като песни.
Колкото по ги четеш, толкова по ти харесват!
Надявам се този път да прочете и нещо ново!

Очакваме ви!

източник: Жанет-45

0 коментара: