20 November 2007

сценични четения на нови европейски пиеси в несценични пространства I



ПроТекст е дебютният проект на организацията, фокусиран върху съвременното европейско драматургично писане.

В рамките на първото издание ще бъдат представени 4 пиеси от най-новата немска драматургия в специфичния театрален формат на сценичното четене извън институционализираното пространство на театъра.

Текстовете за първи път се превеждат на български език специално за целите на проекта. Избраните пиеси са „69" на Игор Бауерзима, „Грозният" на Мариус фон Майенбург, „Синята брада – надежда на жените" от Деа Лоер и „Преди/След" на Роланд Шимелпфених, като всяка ще бъде поставена в различно пространство, същностно свързано със спецификите на текста.

Идеята на пърформанс-четенията е да изгради хомогенна арт среда, в която архитектурното пространство, текстът, актьорското присъствие, живото музикално изпълнение и мултимедията представляват единен организъм на естествена обвързаност между отделните елементи.

Партньори на ПроТекст са Гьоте Институт - България, Чешки културен център, Галерия „Васка Емануилова", Национална художествена академия, Продуцентска къще "Две и половина" и S.A.M.P.L.E . Records - NBU.



„69" от Игор Бауерзима

20 ноември (вт.), 19:00 ч.
21 ноември (ср.), 19:00 ч.
Гьоте-институт България
ул. Будапеща 1
София

Цялата програма вижте в блога на 36 майнуни.

0 коментара: