14 October 2007

Дорис Лесинг е новият нобелист за литература



Дорис Лесинг, родена под името Дорис Мей Тайлър в Персия (днешен Иран) на 22 октомври 1919г., е носител на тазгодишната награда за литература на името на Алфред Нобел, присъждана от шведската Академия на науките.

В мотивите за решението се посочва ,че 87-годишната британска писателка е "епичен изразител на женския опит, който със скептицизъм, жар и визионерска сила подлага на анализ една разделена цивилизация".

Лесинг е 34-та жена нобелист и 11-та, отличена за литература в историята на приза, основан през 1901г.

"Абсолютно сме щастливи и смятаме, че това е напълно заслужено", коментира дългогодишният й агент Джонатан Клаус пред Ройтерс.

Първото произведение на Лесинг е "Тревата пее" (1950г) за отношенията между бяла жена на фермер и чернокож слуга. За големият й пробив се смята романът "Златната тетрадка" (1962).

Бащата на Дорис - британец, ранен сериозно в Първата световна война, е бил счетоводител в Имперската банка на Персия, а майка й е била медицинска сестра. Подмамено от рекламите за бързо забогатяване от отглеждане на царевица, семейството се мести през 1925г. в африканската колония Родезия (днешно Зимбабве). Майката се приспособява към суровите условия и опитва да поддържа строг стил на живот в духа на времената на крал Едуард, но бащата не успява и фермата запустява.

Лесинг описва детството си като сложна смес от дребни радости и много болка. Природата, която тя разучава с брат си Хари, е едно от местата, където момичето намира укритие от суровите правила, налагани от майка й. У дома се поддържа съвършена хигиена, а Дорис е пратена в религиозно училище, където монахини ужасяват малките ученици с истории за ада и проклятията. След това Дорис е пратена в общинско училище в столицата Солзбъри, но изкарва там едва до 13-та си годишнина и напуска. Това е краят на нейното образование.

Но подобно на известни писателки от Южна Африка (като Надин Гордимър, например), които не са завършили гимназия, Лесинг се превръща в самоук интелектуалец. Неотдавна тя сподели, че изглежда трудното детство ражда добри писатели. Дълбоко в Африка тя отрано изчита поръчаните от Великобритания произведения на Дикенс, Скот, Стивънсън, Киплинг, а после бързо открива Стендал, Толстой и Достоевски.

Семейната среда също оформя таланта й - майка й разказва истории за заспиване, а баща й - спомени за войната. "Всички ние сме оформени от войната, изкривени и обкръжени от нея, но изглежда забравяме това", пише по-късно тя.

ОЩЕ ФАКТИ:

- На 30 години отива във Великобритания с ръкописа на първия си роман "Тревата пее", който се превръща в бестселър на Острова, в Европа и Америка

- Сюжетите на разказите и романите й се разиграват в Африка и публикуването им през 50-те и 60-те години разтърса традиционно високомерната колониална представа и разголва стерилната бяла култура в Южна Африка

- През 1956г. в отговор на откровената й критика, тя е обявена за персона нон грата в Родезия и ЮАР.

- Днес Лесинг е смятана за един от най-влиятелните писатели в следвоенната англоезична литература и прочут феминист

От Дневник.bg

2 коментара:

Бистра said...

има ли нещо, издадено на български?

Бистра Георгиева said...

"Лятото преди мрака" :-)