10 October 2007

Франкфурт на книгите


Reuters

Франкфуртският панаир на книгата - най-голямото събитие за европейските книгоиздатели и най-големият пазар за авторски права в света - започна като че ли поуморен от страстите, които се разгоряха около избора на гостуваща страна - Каталуня. По традиция всяка година във фокуса е една страна - специален гост на събитието, което е безценна възможност тя да представи на света не само съвременната си култура. Изборът на Каталуня събуди в Испания разгорещени дебати, които се оказаха неочаквани за самите организатори на панаира. В началото решението на Барселона беше да участват само автори, пишещи на каталунски, но през юни това се промени и се реши да участват и автори, родени в района. Въпреки бойкота на известните Карлос Руис Сафон и Едуардо Мендоса (от Каталуня, но пишещи на испански), около 130 автори присъстват на панаира.

Каталунският е език, който се говори от близо 13 милиона души. Забранен е по времето на диктатурата на Франко. Освен в Каталуня се говори и в Андора, на Балеарските острови и в някои части от Южна Франция.

Томас Минкус, говорител на панаира, призна, че не е очаквал подобна разгорещена реакция в такъв мащаб.

През тази година цифрите се очаква да бъдат следните: 7300 щанда от 110 държави (само Китай се представя със 160 издателства), 300 000 гости и милиони евро в издателски сделки. Авторски права ще се търгуват за всичко печатно - от ученически учебници през календари до поетични антологии. Друго очаквано събитие, особено за страната домакин - Германия, е връчването на най-голямата литературна награда за немскоезичен автор. Тази година наградата, чиято стойност е 25 000 евро, получи родената в Източна Германия Юлия Франк за романа й, чието действие се развива между двете световни войни. Панаирът е основан през 1949 г., простира се в 6 огромни хангара, на площ от 170 000 кв.м, като всяка година площта се увеличава. Панаирът се менажира от Асоциацията на немските издателства и книгоразпространители. Според договора той ще се провежда във Франкфурт до 2010 г., но вече се водят преговори за удължаването му - от панаира градът извлича гигантски икономически ползи.През четирите дни във Франкфурт се провеждат десетки съпътстващи програми като изложби, филми, пиеси, концерти, премиери, една от най-очакваните от които е на последната книга на Умберто Еко "За грозотата". Турция вече репетира за следващия, 59-и поред панаир през следващата година, когато ще е гостуваща страна. Със сигурност вече същото прави и Китай, който ще е страната на фокус през 2009 г.

статията е от Дневник

0 коментара: