03 August 2007

Зелената книга

от Божидар Кардалев

350 милиона тона хартия се използват всяка година в света. Благодарение на кампания на "Грийнпийс" обаче, все повече книгоиздатели отказват да бъдат част от порочния кръг.
Докато за едни, цената свързана със закупуването на книга, списание или друг продукт върху хартия все още касае само джоба, други осъзнаха наличието на една много по-висока цена (1 : 0 за отбор „Горичка”). Ако се чудите за какво говоря, вероятно не обръщате особено внимание на термометъра или прогнозата за времето. Ако все още се чудите за какво говоря ще е добре да продължите да четете.

Да! - браво на досетливия отбор „Горичка” - става въпрос за гло-бал-но-то затопляне. Виждам, че някой от отбор „Горичка” вече вдига ръка, явно иска да осветли съперниците си от отбор „Панелка” защо и как книгите и въобще хартията са свързани с глобалното затопляне. Да му дадем думата: „Хартията се произвежда почти изцяло от дървесина за набавянето, на която се изсичат дървета. Дърветата са основна спирачка за глобалното затопляне, защото поглъщат СО2 от атмосферата.”

Чудесно включване на отбор „Горичка”, но ето виждам друг от отбора има какво да каже: „Искам да дам един пример. За последната Хари Потър книга в САЩ щяха да бъдат изсечени близо 400,800 дръвчета. Вместо това обаче е използвана само рециклирана и FSC-сертифицирана хартия, което значи че…”

Но какво прави отбор „Панелка”, защо отмъкнаха микрофона на отбор „Горичка”? Нищо, да чуем какво искат да кажат: „Ъъ, вижте к’во.. ъъ .. Ъъъ.. тъкова.. ъъ” Съжалявам „Панелка”, но времето изтича, а и това не звучеше съвсем като научен довод. Да върнем топката на „Горичка”: „Да, ставаше въпрос за рециклираната и FSC-сертифицираната хартия. С рециклирането се избягва ненужно изсичане на дръвчета и се връща в обръщение хартия, която иначе би гнила отделяйки парникови газове. FSC-сертификацията пък означава, че на мястото на изсечените за хартия дръвчета се засаждат еквивалентен брой нови. У нас преобладават вносните продукти от FSC и рециклирана хартия, но ще има и все повече български такива…”

Из кампанията на "Грийнпийс" за зелено книгоиздаване:

  • 350 милиона тона хартия се използват всяка година в света.
  • Всеки две секунди загива гора с размера на футболно игрище.
  • Най-силно засегнати са горите в Русия, Финландия и Канада.
  • 45% от Boreal forest в Канада - една от най-древните гори в света, е превърната в сечище заради постоянно нарастващите нужди от хартия.
  • Смята се, че 50% от дърводобива в Русия е незаконен.
  • От 2000 г. досега 6 милиона книги са отпечатани на рециклирана хартия.

Ето някои издателства, които подкрепиха кампанията и печатат книгите си изцяло или отчасти на рециклирана или сертифицирана хартия:

Random House - Великобритания, Германия, Канада
Penguin - Великобритания, Канада
Egmont - Великобритания
Gallimard - Франция, Белгия

Автори
, които подкрепиха кампанията:

Дж. К. Роулинг
Иън Ранкин
Гюнтер Грас
Изабел Аленде
Маргарет Атууд
Майкъл Ондатджи
Ян Мартел

От www.gorichka.bg

0 коментара: