13 July 2007

Шекспир в Америка

Здравейте, колеги!
Чудя се дали някой ще проверява блога лятото, но мисля, че има какво да разкажа, затова все пак смятам да попиша тук. Всички снимки имат по-голям размер, цъкайте смело върху всяка, която ви заинтригува.

Аз съм Бистра и в момента съм в Холивуд, Флорида. Другата седмица заминавам за Ню Йорк, но после се връщам, ще прекарам в Щатите общо два месеца.
На гости съм на приятели, имаме много време за разходки насам-натам и тъй като всички много четем, за по-малко от седмица (откакто съм тук), ходихме в три-четири огромни книжарници.

Днес бяхме в Барнс & Нобъл, една от двете най-големи вериги във Флорида. Проблемът е, че снимането вътре е забранено и все трябва да се крия и да дебна кога наоколо няма хора. :-)



Да ви представя моята приятелка, казва се Милена, ето една снимка от днес.



Тази сутрин Милена ме предупреди да си взема яке, защото в книжарницата било много студено. Прекарахме там общо към 4 часа и на нея й замръзнаха пръстите на краката. :-)
Всъщност неприятна е рязката температурна разлика - навън е към 30-35 градуса при влажност на въздуха 80%, а в книжарницата е около 18 градуса. (Истински температурен шок :-))

Книжарницата, в която бяхме, е огромна. Въобще не успях да разгледам всичко. Освен книги предлагат дискове, тефтерчета, картички, играчки, пъзели, чанти с логото на Барнс & Нобълс и какво ли още не.
Забранено е да се внасят храна и напитки при книгите, но вътре има кафене Старбъкс, където можеш да седнеш и да си занесеш нещо да четеш или разглеждаш.
Вътре пък има диванчета, където можеш да поседнеш (или поспиш спред случая, днес един дядо даже хъркаше с книга на коленете :-)) и спокойно да разгледаш каквото си харесаш.

Тъй като има много интересни неща за разказване, ще се опитам някак да пиша тематични постинги.
Е, вижте заглавието, днес ще става въпрос за Шекспир в Америка.



Това е част от щанда с издания на Шекспир. Има всичко в какви ли не поредици - училищни, луксозни, с меки и твърди корици.

Изненадах се, когато най-горе, на нивото на очите (явно това е най-търсено) видях ето това:



Разтворихме книгите и какво се оказа? Американците явно не разбират английския на Шекспир и имат нужда от двуезично издание с превод. :-)



Голям смях. :-)
Още по-смешно стана, когато в секцията за тинейджъри открихме комикси с пиесите. :-) И то не какви да е комикси, а манга. :-)





Явно обикновеният американец има нужда от помощта на поп културата, за да успее да се докосне до Шекспир.
Хм, странно, а ние го учехме в оригинал в часовете по английска литература. :-)

1 коментара:

Бистра Георгиева said...

Nie /Bistra G. i Incheto/ sme v Kavala. Izkarvame si extra. Vryshtame se v nedelq.
Shte postvame snimki sled tova, a ako iskate moje i da razkazvame na biri, kafeta,sokcheta i tam koi kakvoto pie.
Kisses