10 September 2009

нов роман от ник хорнби

дизайн: keenan

Това е американското издание на новата книга на Ник Хорнби Juliet, Naked, което в САЩ се очаква на 29 септември. Британското е с доста по-слаба корица, но за сметка на това излезе преди цели десетина дни и благодарение на него вече четем отзиви и ревюта тук-там.

В романа става дума за бездетната британска двойка Ани и Дънкън, чиято връзка отдавна е "мъртва отвътре", само дето те двамата още не са го забелязали. Централна фигура в живота на Дънкън е американският певец и текстописец Тъкър Кроуи, който изведнъж - след 20-годишна пауза - издава нов диск - соло акустична демо-версия на знаменития му албум Juliet, който диск съдържа две неиздавани парчета от същите тогавашни записи. По една или друга причина това преобръща живота на двамата и ги кара да се замислят какво всъщност правят с човека до тях.

Кампанията на книгата намирам за готина. На първа страница на сайта Poll The People например има анкета за най-добра break-up песен, с която анкета всички да отпразнуваме излизането на романа. А това защото централния албум в книгата, издигнат почти до отделен герой, е "the legendary break-up album" Juliet. Което - според мене - е удачен начин да се представи романа - чрез изваждане на тънка сламка от собственото му съдържание и показването й на хиляди хора, които не задължително се интересуват от литература.

В Youtube пък има няколко клипчета, в които Хорнби коментира автобиографичните елементи в книгата, споделя как се чувства един писател при различните реакции на хората, как и дали човек разбира, че дългогодишната му връзка всъщност отдавна е мъртва, както и още едно-две интересни неща.

Връщам се на това, с което започнах, а именно - темата за кориците. Разглеждайки американския и британския амазон, забелязах нещо интересно. Коя стратегия според вас е по-успешна?

0 коментара: