15 June 2008

MoCCA art festival


В предишния пост споменах фестивала MoCCA, който се проведе на 7 и 8 юни тази година, и тъй като го намирам за доста интересен, реших да разкажа малко повече за него.

Той се организира от Музея за комикси и карикатури в Ню Йорк, който се стреми да популяризира изкуството на илюстрациите в най-широк смисъл - от аниме до политически шаржове.

Фестивалът е ежегоден, като първото му издание е през 2002. Всяка година се връчва специалната награда the MoCCA Art Festival Award, която отива при изявени лица от този бранш. Тази година лауреат е Бил Плимптън, който е световноизвестен карикатурист, илюстратор и аниматор.

По време на уикенда на фестивала двата етажа на музея се пълнят с щандове на автори, организации и издателства. Голяма част от авторите са независими и издават книгите си сами, най-често в ограничени серии от 50-100 броя.
И двата дни програмата е пълна с интересни събития, премиери, четения и дискусии. Любимата ми тема от тази година е Тайната история на Батман в Япония, представена от американския писател, есеист и графичен дизайнер Чип Кид.

Безкрайно много бих искала да посетя този фестивал, но засега само чета впечатленията и разглеждам снимките на CBR News и Джулия Ротмън.

1 коментара:

self publishing said...

Фестивалът е ежегоден, като първото му издание е през 2002. Всяка година се връчва специалната награда the MoCCA Art Festival Award, която отива при изявени лица от този бранш.