03 May 2008

-надзър-






Обичам книжките с картинки и не се срамувам да го призная. От интернет поръчвам най-вече такива, тъй като в България този пазар е твърде стеснен - говоря за малките изящни издания с красиви илюстрации, които омайват дори възрастните.

Обаче невинаги можеш да се ориентираш дали дадено издание ще ти хареса само по корицата или малкото странички, които Amazon search inside разрешава да видиш.

Издателствата по света лека-полека разбират, че няма защо да се страхуват от интернет.
Като класически пример обикновено се посочва Харпър Колинс, които първи се осмеляват да дигитализират цялото си съдържание и да го публикуват свободно онлайн, като по този начин защитават правата на авторите си, общуват директно с читателите и създават допълнителни бизнес възможности.

Lookybook е смел сайт. Той предлага пълен достъп - имам предвид разглеждане от корица до корица - до около 200 книги с картинки за деца. Целта е към средата на 2008 броят на заглавията да стигне 1000. Екипът знае колко досадно за родителите е търсенето на подходящата книга и по този начин пести време. Освен това цели създаването на онлайн общност, където читатели, автори, илюстратори и издатели да могат свободно да общуват и обменят мнения, опит и идеи.
Под всяка книжка има бутони за директно купуване от Амазон, Барнс & Нобъл или най-близката книжарница (стига да живееш в Щатите и да напишеш zip кода си).

Публикуването на книги онлайн рано или късно ще заведе читателя до книжарницата. И това трябва най-после да се разбере.

0 коментара: