27 May 2009

пловдив си чете


Освен изложбата ТПК Хемус в Artnewscafe (до 30 май) и наближаващия Hand Made Day (6 май), причините да се ходи до Пловдив стават с една повече - днес за седма поредна година там се открива инициативата Пловдив чете под патронажа на президента Георги Първанов. Организаторите са Министерството на културата, Община Пловдив, Международен панаир Пловдив, Народна библиотека "Иван Вазов" и издателска къща Жанет 45 (тази година тя е домакин).

През следващата седмица Главната улица ще се превърне в една огромна книжарница, къщите в Стария град ще приютят български и чуждестранни писатели и техните фенове, за библиотеките ще има нови книги, а за най-запалените читатели - награди!

Културната програма е доста богата и със сигурност за всеки има по нещо - Богдана Карадочева, Богдан Русев, ПИФ, Виктор Самуилов, Джанис Харингтън, Остава, Ясен Атанасов, Радослав Парушев, D2, Елена Алексиева, Мирела Иванова, Сигнал, Людмил Станев, Алек Попов, Марица Колчева, Петър Чухов, Васил Георгиев, съвсем произволно изброявам.

Пълната програма е тук.

22 May 2009

Културна програма

Може би малко закъсняла, но ето я и културната програма на Базара на книгата 2009:

КУЛТУРНА ПРОГРАМА

21 май 2009 г.

ИК “Анубис”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 16.00 ч.

Издателска къща "Анубис" и издателство "Булвест 2000" имат удоволствието и честта да поканят учителите на І , ІІ и ІІІ групи от столичните детски градини да присъстват на среща с авторските колективи. Ще бъдат презентирани новите системи на двете издателства,които ще се предоставят за безвъзмездно ползване от учителите.

Издателство “Рива”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 17.00 ч.

Издателство „РИВА” , Посолството на Република Австрия в България и
Österreich-Bibliothek „Dr. Wolfgang Kraus”

Предстявят:11 ТОМА ТЕАТЪР
Съставител и преводач Владко Мурдаров.
Книгите ще представи Силвия Чолева.
С участието на актьорите Биляна Петринска и Христо Мутафчиев.

ИК”Колибри”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 18.00 ч.

Премиерата на книгата на Светлана Дичева “Лабиринт за романтични минотаври”.
Романа ще представи Георги Ангелов.

22 май 2009 г.


ИК”Хермес”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 16.00 ч.

Представяне на новата книга на Румяна Николова и Николай Генов „Пътища на духа”.

ИК ”Егмонт”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 17.00 ч.

„ЕГМОНТ БЪЛГАРИЯ ще представи поредицата 39 КЛЮЧА – нов, мултимедиен приключенски проект, който обединява 10 романа, 355 колекционерски карти и онлайн игра на сайта www.the39clues.com”
ИК”Колибри”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 18.00 ч.

Премиера на новия роман на Елена Алексиева “Тя е тук”.
Представя Благовест Златанов.

23.04.2009

Издателство “Прес”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 13.00 ч.
ПРОЛЕТНО ПАРТИ
Редакторката Велина Милчева и актрисата Веси Йорданова в спектакъл-викторина ще представят новите книги на ПРЕС „Приказки на ламариненото петле”, "Двама се карат – трети печели” и „Любов и магия в сърцата на шестте феи”.

Издателство “Просвета”
НДК, ет.7 , зала № 3.3 от 16.00 ч.

Представяне на „Комиксът на съвременния екран“от Радостина Нейкова. Книга ще бъде презентирана от доц. д-р Надежда Маринчевска.

20 May 2009

Пролетен базар на книгата

Днес на последния етаж на НДК беше открит Шестнайстият панаир на книгата, наречен този път със смешното име базар. Събитието е част от Майските празници на книгата и може да бъде посетено в периода 20-24 май между 10 и 19 часа на седмия етаж на НДК.

Разделението на панаир и базар се появи, когато през 2007 Софийският панаир на книгата стана международен и вече следва да се провежда само веднъж годишно. Истината е, че в България нещата наистина бият повече на пазар, така че поне смислово името си стои добре.

На откриването тази сутрин Дамян Яков, председателят на Асоциация "Българска книга", обясни концепцията на това издание на базара - по предложение на АБК всички издателства продават книгите си с 20% отстъпка вместо обичайните 10%. Причината е, че след хилядите дебати през годините, ДДС-то на книгите продължава да е като на всички останали стоки, а именно - 20%. За справка - европейските държави считат книгите за стоки от по-различен характер и това личи преди всичко в законите им - този данък навсякъде е в пъти по-нисък, като в Ирландия, Полша и Великобритания например е направо 0%. Единствено в Дания данъкът на книгите е същият като този на останалите стоки (25%), но нека не забравяме, че Дания е една от най-богатите държави в Европа. (За повече подробности вижте този документ на Федерацията на европейските книгоразпространители от юли 2008.)

И така - на пролетния базар на книгата българските издателства са залепили на щандовете си плакати "Днес пазаруваме като европейци - с 20% отстъпка" и по този начин напомнят, че е време да бъде приет нов закон.

Щандовете са значително по-малко от тези на коледния панаир, около 70 на брой, но това дори ме радва, защото е спокойно, има повече място за посетителите и може да се диша. Липсват големите книжарници като Хеликон и Писмена и отсъствието поне на първите се усеща откъм липса на културни събития.

Впрочем официална програма все още няма. Нито в интернет, нито изобщо изготвена, обясни момичето на информацията. Предполагам, че към края на петте дни ще бъде готова.

Но стига сарказъм - завършвам позитивно със случайно подслушан разговор между две много стари и мили белокоси баби - "Гледай", каза едната, "колко много книжки... Ах, направо ми се пълни сърцето!"

14 May 2009

отива една жена при лекаря


Напоследък издателство Жанет 45 ми прави добро впечатление. Харесвам новата им поредица Отвъд и още повече, че за представянията на тези книги подбират по-нетрадиционни места - Онда и Чайната на Бенковска.

Днес е премиерата на новата, четвърта книга от тази поредицата - безкрайно рекламирания нидерландски роман Отива една жена при лекаря на Рей Клууни.

В книгата става дума за лекия безгрижен живот на заможно младо семейство с едногодишна дъщеря, който изведнъж бива разтърсен от откритието, че жената е билна от рак. Започва едно безкрайно потискащо висене по болници, тежки манипулации, химиотерапии, облъчвания... Семейството лека-полека се разпада, защото мъжът предпочита да живее и да се забавлява както преди. А вече нищо не е същото.

Книгата е написана през 2001, когато съпругата на автора умира от рак едва на 36. Тогава Рей Клууни и тригодишната им дъщеричка заминават за Австралия, където той пише романа, за да се справи с мъката.

Книгата става изключително популярна и само в Холандия продава повече от 600'000 копия!


И така - премиерата е тази вечер, в 7pm, в кафенето Онда в Бизнес парка в Младост, а българското издание си има собствен сайт (нещо, което не ни се случва да виждаме много често), така че не пропускайте да го разгледате. Освен подробна информация, интервюта и статии, има и няколко откъса за свободно четене.

12 May 2009

когато любовта към книгите прераства в нещо повече


Ето една хубава изненада! Вчера авторката на един от любимите ми блогове за интересни/ артистични/ красиви/ странни книжки - Джулия Ротман от Book By Its Cover обяви, че се е решила на една очевидна стъпка - вместо само да представя и коментира готови книги, самата тя да започне да издава.

Book By Its Cover Press ще публикува монографии на не-особено-популярни артисти, като заедно с това Джулия ще блогва подробно как се случва самия процес. За мен ще бъде интересно да следя как точно се правят независими книжки в Щатите, с какви проблеми се сблъсква човек и на какво се учи.

Скоро се очаква и първата монография - тя ще включва около 100 рисунки на Лорън Насеф, която също доста харесвам.

Въобще - изглежда, че ще бъде интересно и аз съм доста ентусиазирана!

09 May 2009

комикси


Този уикенд е специален за хората, които обичат комикси. На 9 и 10 май в Торонто за четвърти път се провежда Фестивалът на изкуството на комиксите. Гостите му ще могат да присъстват на най-различни четения, представяния, дискусии, изложби. Входът е свободен.

Фестът се организира на всеки две години, като първото му издание е през 2003. Намирам за интересен фактът, че засега няма традиция в датите за провеждане - понякога е краят на март, друг път - краят на май, дори средата на август.

През годините той се разраства почти тройно (съдейки по броя на публиката, организаторите и специалните гости), но по-важното е, че се превръща в събитие, което никой автор или фен на комиксите не би искал да пропусне.


Подобни фестивали има още в САЩ (Ню Йорк Сити, щата Орегон, щата Мейн, щата Уошингтън), Европа (Франция, Швейцария, Италия, Австрия), Азия (Хонг Конг и Китайския международен фестивал). Списъкът не претендира за изчерпателност.


Аз не съм голяма фенка на комиксите, поне не на тези на хартия. Имам няколко любими онлайн, които чета от години, но по някаква причина спирам до там. Купувала съм си, разбира се, и няколко супер култови и препоръчвани книжки, но така и не съм седнала да ги прочета. Предполагам, че просто нямам навика, нито културата. Комиксите в България традиционно са само за децата - Мики Маус, Астерикс и Обеликс, ДЪГА и ПИФ едно време, Уич брои ли си?

Комикси за възрастни почти липсват. Студио Артлайн се беше заело с издаването на Spawn, Star Wars, The Goon, etc, както и с "луксозни" книжки за възрастни, но май не им потръгна много. Глоб Трейд също издават комикси и внасят играчки, но не знам дали имат собствен магазин, или само продават в чужди.
Другата родна инициатива, за която се сещам, беше Комикс Журнала на моите приятели от Книготека, който за съжаление си остана с едно-единствено ревю (на 300) и после беше изтрит. Говорихме си тогава със собственика, който впрочем е живял няколко години в Лион, че заради социализма или друго, тук липсва преди всичко комикс култура.


А я гледайте какво има в Северна Америка! - Free Comic Book Day!
Всяка година от 2002 насам, в първата събота на месец май, всички книжарници, включили се в инициативата, подаряват напълно безплатно комикс за всеки, който влезе при тях. Това най-често за малки независими комикс магазинчета, където освен книжки, се продават видео игри, тениски, фигурки и подобни с комикс герои (такъв магазин има и в София, не се сещам за името - зад градинката на Солунска (между Графа и Ангел Кънчев)).

Инициативата FCBD се ръководи от всички замесени в комикс индустрията - разпространители, издатели, доставчици и дистрибуторите Diamond. Издателите кандидатстват, за да осигурят комикси за сметка на разпространителите, които на свой ред ги дават на клиентите си безплатно. По-добра зарибявка от тази не се сещам. Diamond поема търговията и логистиката на събитието, както и доставката на книжките, маркетинга и ПР кампанията.


бонус: доста голям и изчерпателен пост за българските комикси

Видно е, че не съм голям експерт по темата. Затова ако имате повече информация или се сещате нещо допълнително, много ще се радвам да споделите в коментар.

07 May 2009

по корицата посрещат...

Малка лична колекция на най-красивите корици, на които попаднах в последно време.

Дейвид Хай

Бен Уайзмън

Питър Менделсон

Джон Фълбрук

Ян Шимковяк

Шарлот Стрик

Лили Каре́

02 May 2009

and not unlike ‘outer space’

Tales from Outer Suburbia, Shaun Tan, 2008


Това е най-хубавата книжка, която имам (а аз имам няколко наистина чудесни книжки). Подарък, който случайно пристигна тъкмо навреме за Международния ден на детската книга, който е един от любимите ми празници, намиг.

Неговата дата е 2 април. Книжката има 96 страници, около половината от които са картинки. Четенето ми отне почти месец.

Много внимавах. Съвсем бавно напредвах - парченце по парченце. Препрочитах любимите си приказки и нарочно прескачах една-две, пазех си ги. Да, но онзи ден прочетох и последната. Беше страхотна! Само дето ми стана малко тъжно. Книжките като тази не се срещат често.


Автор на текста, илюстрациите и концепцията е австралиецът Шон Тан. Той е едно супер сладко непораснало момче на 35, което обича да си измисля истории. Няма да навлизам сега в подробности, просто има твърде много за казване, така че Шон Тан ще получи собствен пост някой път.

Книжката Tales from Outer Suburbia излиза през 2008 и съдържа 15 малки приказки (малки означава между две и шестнайсет страници), които се раждат от хилядите му скици, нарисувани през годините. Хубавото е, че всички истории са толкова различни една от друга - така, макар и малка по обем, книжката печели с разнообразието си.

Докато чете или дори само разглежда, човек често ахка (не само аз!). Шон Тан е скрил разни малки тайни и шеги, които усмихват, като ги намериш. Всички истории са необичайни и странни - някак напомнят на сън - отнесен, забравен, припомнен, но не докрай и затова на места разказан без думи. Това е също нещо много интересно и дори забележително - текстът и илюстрациите са напълно равностойни. Това, което се показва, не се казва и обратното.

Книжното тяло е особено впечатляващо, но трябва да се види на живо (не се колебайте да си го купите!). Аз все пак снимах няколко странички, за да не бъда голословна. Започвам с форзаца, върху който непременно трябва да цъкнете. :-)