30 November 2008

non/ fiction N10

снимката е от Ирина Тройтская

Имам един приятел - малко над 30-те - страстен пътешественик (и фотограф). Мислех, че след като му е роди бебче, малко ще се поспре, но не - в момента е в Китай. Обиколил е почти всички континенти (без Австралия май) и прави следния топ 3 на най-любими градове (без цифри отпред) - Ню Йорк, Буенос Айрес, Москва.

Ех, тази Москва!

Тези дни й се радвам, защото в момента там тече един чудесен фестивал на книгата под патронажа на Държавната агенция за преса и масова комуникация, Правителството в Москва и Московския комитет за телекомуникации и масмедии. Всъщност днес е последният ден от общо пет.

Non/Fiction N10 се провежда за десета поредна година, а от пълното му име става ясно, че се стреми да предлага преди всичко качествени книги - художествени и нехудожествени.
Всъщност той възниква като алтернатива на масовата култура и до днес е запазил главната си идея - за качеството, - затова и все още се прилага селективния подбор.

Заедно със съпътстващата изложба събитието заема около 6'000 кв. метра (1'500 през 1999 година). На тази площ се разполагат 260 участници от 21 държави, предимно европейски ("чуждите" са Канада, Япония и Израел). За 2008 година специален гост е Финландия. Освен чрез изложените по щандовете книги, в панаирната атмосфера човек може да се потопи и като посети някое от специално организираните събития - изложби, семинари, майсторски класове, срещи с автори, четения, интерактивни представяния и дискусии.
Паралелно с този тече и четвъртият панаир за антикварни книги, който също се провежда в периода 26-20 ноември.

"Жанровото" разделение на участниците на Non/ Fiction N10 тази година е следното: художествените книги са за деца и възрастни, а нехудожествените са свързани с образование, бизнес, изкуство, дизайн, архитектура. Специален статут имат "малките" издателства, както и руските библиотеки.

Друг фокус на тазгодишното издание е детската четяща публика, поканена да вземе участие в програмата "Територия на знанието", където ключовите думи са знам и разбирам. Московският "умен" панаир смята, че това са най-важните принципи, за да се чувстват децата добре в света около тях.

Наградите, които се присъждат всяка година, са различни - за автори, за бизнес книги, за преводачи от френски, за издатели и книготърговци.

Завършвам с "Ех, тази Москва!" и ви оставям да разглеждате личните впечатления на Ирина Тройтская.

24 November 2008

designer's review of books


Какво прави човек, когато търси нещо, но не го намира?
Обикновено или се примирява, или сам го създава.

The Designer's Review of Books тръгна съвсем наскоро по втория начин, защото британският дизайнер, журналист и лектор Анди Полейн така и не открива добър сайт, съсредоточен изцяло върху книгите за дизайн.

Засега е още рано да се каже дали неговият опит ще се окаже добър, но аз лично се абонирах за ъпдейти и смятам да следя как се справя.

22 November 2008

старо, но златно


Ако сте били малки в началото на 90-те, почти със сигурност сте имали този картинен речник. Горе-долу по същото време излезе и онзи синия на Егмонт България с твърдите корици, но въпреки че е с героите на Дисни, въобще не може да се мери с изданието, показано горе (Просвета, 1991).

Книжката е доста скъсана. Спомням си колко много, много, много я обичах и четях. Е, като съм била на 4, едва ли съм учила английски; по-скоро лежах по корем на пода и разглеждах пракраасните картинки. А те са дело на Хилари Найт.

Оттогава съм учила общо пет езика с безброй много учебници. Но никога никой от тях не е имал толкова хубави илюстрации. Тези още ме карат да се смея.





21 November 2008

служебен пост

От днес курсът си има нова поща - publishing.su [at] gmail [dot] com. Цялата кореспонденция - както вътрешна, така и външна - се прехвърля там. Колегите да разпитат за паролата. :-)

17 November 2008

машенка, да заминем за москва!


Тези дни любимата Ирина Тройтская спомена за представяне на книга, която скоро ще бъде публикувана, но която към момента има само един екземпляр.

Впечатли ме обаче друго. В поста си тя споменава, е събитието е било в Държавния московски университет за печатно изкуство. Не бях чувала за този университет и много се зарадвах. Потърсих информация на английски и - честно - прииска ми се да уча там.

Основан през 1930, днес университетът има шест факултета, един от които е по книгоиздаване и книготърговия. Специалностите, които дават магистърска степен, се изучават по пет години. Отделно има няколко докторантски програми.

Университетът има амбицията да подготвя специалисти за всички области от полето на книгата - от самите автори, през обработката на работата им, книгоиздаване и редактиране, печат, разработване на цялостна визия на продукта, реклама, счетоводство и одит, цялостна икономика и мениджмънт на печатната индустрия. Освен това има специалности, заети изцяло в информационното поле на книгата - библиография и технически информационни системи.

Към момента там учат около 6'000 студенти. Съотношението мъже-жени е 1:1, а статистиката за местни-чуждестранни студенти е 20:1. Преподавателите са повече от 400 от най-видните руски и чуждестранни специалисти. Библиотеката съдържа около милион и половина книги за свободно ползване.

Годишната такса е $2200. Чуждестранните студенти могат да живеят в специалните хостели на университета, за които се плаща отделно. За кандидатстване се изисква средно образование и добър руски.

13 November 2008

зелен ли е мечо?


Йей,
Оливър Джефърс издава нова книга!, зарадвах се. (Сигурно си го спомняте - преди време ви показах момчето, което обичаше книги).

И така, новата му книга - The Great Paper Caper - излиза на 22 януари догодина, като отскоро вече може да се поръчва предварително от Амазон.

Разбира се, веднага отворих сайта му, за да видя за какво става дума и... хм, засега съм доста подозрителна.



Картинките, разбира се, са на ниво, но дано накрая има някаква закачка, защото ако сюжетът е такъв, какъвто го виждам - в гората има обявен конкурс за самолетчета от хартия, Мечо иска да спечели и отсича едно дърво, което е - ах, колко лошо, трябва да песним картията, а не да си правим самолетчета!, - е, това никак няма да ми хареса.

Преди време написах един текст за Горичка за подобна зелена книга за дечица, но вече идеята ми се струва адски изтъркана и популистка. Родителите са тези, които трябва да живеят така, за да възпитат децата си и оттам това да стане норма. А не сега, просто защото е модерно, да се издават зелени книжки. И да се спре до там.

10 November 2008

трети медиен панаир


Наближава третият медиен панаир. Тази година той ще се проведе от първи до пети декември във Факултета по журналистика на СУ. Темата на това издание е Медиен плурализъм и медийно разнообразие. Конкретна програма все още не е излязла, но темите на дискусиите можете да видите тук.

Засега си харесвам Културен афиш в медиите и се надявам, че ще бъде поне толкова интересно, колкото и миналата година. :-)

07 November 2008

книготека за теб и за мен


Любимата ми онлайн книжарница Книготека е обявена за продан!

Причината е, че собствениците нямат достатъчно време да поддържат онлайн бизнес, като вместо това са открили "истинска" книжарница в квартал Гоце Делчев (ако Искър или Ел четат, нека оставят точния адрес в коментарите).

И така - след две години активно пазарно присъствие Книготека си търси нов собственик, задължително свестен и сериозен! Надявам се да има желание да развива сайта не само като място за купуване на книги, а и като онлайн общност на четящите, както беше и досега - с новините за премиери и предстоящи издания, с блога booklovers, с книгофактите и интервютата с интересни хора.

За допълнителни условия трябва да се свържете с настоящите собственици на мейла от техния сайт. А за мен ще бъде наистина интересно да наблюдавам как се продава подобен бизнес в България.

04 November 2008

лисанка


Този месец в пловдивското Artnewscafe може да бъде видяна една специална книжка - Досетливата лисица. Тя съдържа илюстрации, фотографии и колажи, вдъхновени от едноименната африканска приказка.

Авторката - Габриела Александрова - се опитва да разбули мистерията около детските приказки и този проект представлява един по-задълбочен поглед към това на какво точно приказките учат децата, в каква посока работят поуките им и какъв тип мироглед оформят.

Габриела е автор както на идеята, така и на дизайна, сценографията, маските и костюмите в книгата. За снимките й помага Венцислава Василева.

Книгата съдържа 50 страници и засега има 20 екземпляра; корицата е твърда - от телешки бокс и лисича кожа.

Списание 1 публикува хубава галерия, но най-добре идете да я видите на живо. И да разкажете после! :-)